Klasa Ib promując zdrowe odżywianie podjęła wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy pyszne i zdrowe kanapki”. W piątek 13.05.2022 r. uczniowie realizowali zadanie. Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem zdrowej diety. W końcu kanapki często jemy na śniadanie czy na kolację. Kanapkę bierzemy także do szkoły. Dlatego warto zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty. Z czego powinna się składać zdrowa kanapka uczniowie doskonale wiedzą, bowiem przynieśli na zajęcia takie produkty jak: warzywa, tłuszcze, produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, produkty białkowe odzwierzęce, wędliny. Po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk wszyscy razem zabrali się do pracy. Można śmiało powiedzieć, że dzieci zadanie wykonały doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. I ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Dzieci przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Dzieci wspólnie zjadły je na drugie śniadanie. To była bardzo kolorowa i smakowita lekcja.