1 czerwca w ramach Dnia Dziecka klasa I c wzięła udział w warsztatach robienia pizzy w restauracji Coure di Napoli. Dzieci miały okazję dowiedzieć się skąd wywodzi się pizza, jak ją prawidłowo przygotowywać. Po pokazie dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – rozciągały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty. Dzieci doskonale poradziły sobie z przygotowaniem własnej pizzy pod okiem szefa kuchni – rodowitego Włocha, Pana Alfiego. Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób można wspierać dzieci w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego ich świata. Ponadto rozwijają swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir-vivre przy stole. A wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi. Na podsumowanie warsztatów dzieci otrzymały od właścicieli dyplomy za udział w warsztatach oraz voucher na pizzę dla całej rodziny. Całe spotkanie zakończyliśmy wspólnym zdjęciem. Serdecznie dziękujemy właścicielom Pizzerii „Coure di Napoli” za miłe przyjęcie i smaczne warsztaty.