Jesień zachwyca tylko pięknymi barwami, ale daje nam smaczne i zdrowe warzywa, które powinny być stałym składnikiem potraw dla dzieci, gdyż zawierają w sobie ogromne bogactwo witamin i minerałów. Realizując tematykę „Jesień w ogrodzie”, przedszkolaki z grupy „Smerfy” podczas zajęć dydaktycznych, rozpoznawały warzywa wszystkimi zmysłami – określały zapach, smak, kształt, wielkość i kolor. Nazywały je, patrzyły jak wyglądają w środku. Celem zajęć było kształtowanie nawyku zjadania warzyw, rozumienie znaczenia witamin dla zdrowia, dostrzeganie bogactwa darów jesieni w ogrodzie oraz rozróżnianie i nazywanie popularnych warzyw. Podczas zabaw dzieci segregowały, grupowały i układały w pary obrazki z warzywami, słuchały wiersza J. Brzechwy – „Na straganie”. Na podsumowanie zajęć Pani Agnieszka – kucharka z naszego przedszkola, opowiedziała dzieciom jakie potrawy można przygotować z warzyw. Przedszkolaki dowiedziały się, że z dyni gotujemy zupę – krem dyniowy, a z pomidorów można przygotować zupę pomidorową i sos. Dzieci odgadywały zagadki, degustowały warzywa. Z zaciekawieniem słuchały opowieści Pani Agnieszki, która obiecała, że przygotuje na obiad pyszne warzywne danie i smaczną surówkę z marchewki. Dziękujemy Pani Agnieszce za uatrakcyjnienie naszych przyrodniczych doświadczeń i zapraszamy ponownie na zajęcia związane ze zdrowym odżywianiem.