4 października w grupie „Smerfy” obchodziliśmy „Dzień Jabłka i Gruszki”. Celem naszych zajęć było zachęcenie dzieci do spożywania jabłek i gruszek oraz ich przetworów jako źródła witamin. Były zabawy i zajęcia edukacyjne na temat tych owoców. Z myślą o witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku wyciskarką wolnoobrotową, jej działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa.
Dzieci z „Biedronek” robiły zdrowe i smaczne szaszłyki owocowe. Każde dziecko wybierało swoje ulubione owoce a fakt, że zrobiły swoje szaszłyki samodzielnie spotęgował ich apetyt więc skonsumowały je z apetytem.
„Krasnale” natomiast zdecydowały się robić sałatkę owocową. Na zajęciach własnoręcznie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Takie działanie dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale!
Przedszkolaki z grupy „Żaczki” przygotowały pyszny mus owocowy z samodzielnie pokrojonych i zmiksowanych owoców.