Dnia 4 listopada, dzieci z grupy „Żaczki” zmierzyły się z kulinarnym wyzwaniem – samodzielnym przygotowaniem sałatki owocowej.
Oto przepis na przepyszną sałatkę według „Żaczków”:
- Do zrobienia sałatki wybierz swoje ulubione, najlepiej słodkie i jak najbardziej kolorowe owoce, tak, by zjedzenie jej było dla Ciebie przyjemnością.
- Przygotuj deskę do krojenia, nożyk i fartuszek oraz kosz na odpady, a następnie dokładnie umyj owoce.
- Przed przystąpieniem do pracy dokładnie umyj ręce. Pamiętaj o zasadach higieny.
- Załóż fartuszek – jak prawdziwy kucharz ?.
- Ostrożnie posługuj się nożem podczas obierania i krojenia owoców na kawałki.
- Do pokrojonych owoców dodaj kilka łyżek jogurtu waniliowego, wymieszaj i… gotowe!
My spisaliśmy się na medal. Wam też się uda! Smacznego!?